Ana içeriğe geç

BEAM Grafiksel Varlık Ağacı

İşletmeye ait hazırlanmış kuşbakışı plan veya işletmenin 3D modellemesinin sisteme tanımlanarak bu görsel üzerinde; İşletme / Sarfyeri / Kısım / Varlık gibi tanımların görsel üzerinde işaretlenmesi ve görsel üzerinden takip edilmesi için daha anlaşılır ve kullanışlı bir kontrol sağlamayı amaçlayan BEAM’in varlık modülü içerisinde yer alan bir sekmedir.

Görsellerin Sisteme Eklenmesi

Görseller sırası ile ve önceki sonrakini kapsayan bir yapı halinde 4 adımda eklenmelidir:

  1. Şirketler – Sistem menüsü içerisinde bulunur ve bir şirkete ait bütün işletmeleri kapsar.
  2. İşletmeler – Varlık tanımları içerisinde bulunur ve bir işletmeye ait bütün sarfyerlerini kapsar.
  3. Sarfyerleri – Varlık tanımları içerisinde bulunur ve bir sarfyerine ait bütün kısımları kapsar.
  4. Kısım – Varlık tanımları içerisinde bulunur ve bir kısıma ait bütün varlıkları kapsar.

Bu 4 adım için de görsel ekleme yöntemi aynı olduğundan dolayı bu dökümanda tek bir adım için anlatım yapılacaktır. Birbirini içeren bu tanımların görselleri de birbirini içerecek şekilde tutarlı olmalıdır.

  1. Şirketin yerleşim planı veya bu yerleşim planının 3D modellemesi hazırlandıktan sonra, sistem menüsünde bulunan “Şirketler” sekmesi açılmalıdır. (Görseller Örnektir)

ŞİRKET.jpg SARFYERİ.jpg KISIM.jpg
Şekil a. – İşletme & Şirket Şekil b. – Sarfyeri Şekil c.- Kısım

  1. Grafiksel varlık ağacı oluşturulacak şirketin içerisine “Değiştir” butonu ile girilerek, ekrana gelen genel bilgiler sayfasında ekranın alt tarafında bulunan “Harita Resim Yolu” alanının yanında bulunan “...” butonu ile dosya ekleme ekranına giriş yapılmalıdır.

  1. Sol kısımda bulunan şirketlere ait klasörlerden ilgili şirketin kodunun yazılı olduğu klasör tıklanmalı ve sağ alt kısımda bulunan “Browse / Gözat” başlıklı buton tıklanarak ilgili şirketin plan görseli seçilerek ardından sağ alt kısımda bulunan “Upload / Yükle” butonu ile şirket klasörüne eklenmelidir. Sonrasında ise sağ tarafa gelen bu dosya çift tıklanarak seçilmelidir.

  2. Sonrasında genel bilgiler ekranını açılacak ve sağ üst tarafta bulunan “Kaydet” başlıklı buton ile bu değişiklikler kaydedilmelidir.

  3. Aynı işlem İşletme / Sarfyeri / Kısım tanımları için de tekrar edilmelidir.

Grafiksel Varlık Ağacının Kullanımı

  1. Harita resim yolu içerisinde bu 4 tanım için de görsel eklemesi tamamlandıktan sonra, bu görsellerin kullanılacağı “Grafiksel Varlık Ağacı” sekmesine girilir.
  2. Açılan ekranda ilk olarak ilgili şirket için yüklenmiş olan görsel karşımıza gelecektir.
  3. Ekranın sağ üst tarafında Şirket ve şirkete bağlı İşletmeler, Sarfyerleri ve Kısımların listelendiği bir varlık ağacı bulunmaktadır. Bu alan üzerinde seçilen her kırılım için yüklenilen görsel ekrana gelecektir.

  1. Varlıkların konumlarını görsel üzerinde işaretlemek için, İşletme-Sarfyeri-Kısım görsellerinden herhangibiri açık iken sağ alt kısımda bulunan menü de “Çizme” başlıklı kutu işaretlenerek, görsel içerisinde bulunan ilgili varlığın üzeri bir kez tıklanır ve açılan varlıklar ekranından ilgili varlık çift tıklanarak seçilir ardından ekranın sağ alt tarafında bulunan “Kaydet” başlık buton tıklanılarak varlık işaretleme işlemi kaydedilir.

  2. Daha sonra sağ alt kısımda “Mode” menüsünde bulunan “İzleme” kutusu işaretlenir ve varlığın işaretlendiği görsel açıldığında, işaretli varlık “Yeşil Nokta” ile gösterilir. Bu işaretin üzerine gelindiğinde varlığın bilgilerinin yer aldığı bir etiket ekrana gelir.

  3. Varlık üzerindeki işaret tıklandığında ise varlık üzerinde yapılabilecek işlemler menüsü açılır. Bu menü içerisinden; İş talebi oluşturma, iş emri oluşturma, devam eden işleri görüntüleme, varlık tarihçesini görüntüleme ve eğer varlık içerisine eklenmiş ise varlık resmini görüntüleme işlemleri yapılabilinmektedir.

  4. Varlığa ait varlık resmini göster seçeneği tıklandığında açılan varlık resmi üzerinde, varlığa ait alt varlık bulunuyorsa, “Mode” menüsünde bulunan “Çizme” kutusu seçilerek bu varlık üzerindeki alt varlık işaretlenerek “Kaydet” butonu ile kaydedilir.

  1. Filtre alanları kullanılarak, varlıklar açık iş emri çeşitlerine göre renklendirilebilinmektedir.